Denne kaken er naturlig glutenfri. Med naturlig mener jeg at det ikke er noe erstatningsprodukter i den. Den skal lages av naturlig glutenfrie produkter. Hvis du i tillegg bruker laktosefri yoghurt har du en kake som de aller fleste kan spise. Og jeg lover deg, den smaker ikke noe dårligere enn kaker med gluten og laktose i.
Semulekake med lime og vanilje
Ingredienser
4 dl semulegryn
5 dl vaniljeyoghurt (laktosefri)
2 egg
1,5 dl sukker
1 lime
1 vaniljestang
15 ml natron
15 ml eplesidereddik
30 ml rapsolje
5 dl melis (til glasur)
Slik gjør du:
Bland semulegryn og yoghurt i en bolle, og la det stå på kjøkkenbenken i 30 minutter, eller så lang tid som det tar deg å gjøre klar resten av ingrediensene.
Sett stekeovnen på 180 grader. Kle to brødformer med bakepapir, eller en springform på 23 cm.
Pisk egg og sukker til eggedosis. Eggedosisen er stiv nok når du kan skrive Ole i den, og få ferdig hele ordet får O-en forsvinner. Hvis du bruker kjøkkenmaskin til å piske eggedosisen, må du bytte fra visp til K-spade, eller lignende, før du gjør neste steg. Tilsett semuleblandingen og rør forsiktig til det er blandet.
Rasp den grønne delen av skallet på limen så fint som du klarer. Det hvite på skallet skal ikke være med. Skvis ut all saften av limen i et glass. Du kan bruke andre lignende frukter som sitron eller appelsin. Ta det du har. Merk da at saften av frukten skal tilsvare cirka 0,5 dl.
Skrap ut alle frøene av vaniljestangen ved å dele den på langs og skrape med kniv. Alternativt kan du bruke 15 ml rent vaniljepulver. Har du ikke det heller kan du bruke 30 ml vaniljesukker, men da kan du redusere sukkermengden i eggedosisen til 1 dl.
Putt natron i et glass og tilsett eddiken. Når det bobler, som det oftest gjør med en gang, kan du tilsette dette i røren. Tilsett deretter limeskallet, limesaften og oljen. Rør forsiktig til det er blandet. Rører du for mye, slår du luften ut av eggedosisen og får et dårligere resultat, så rør bare så mye som du må.
Fordel røren i de to brødformene eller i en springform. Stek kaken på rist midt i ovnen i 35 minutter.
Avkjøl kaken i formen på rist i 10 minutter. Løft den deretter ut av brødformen eller springformen, og la den avkjøle i papiret sitt direkte på risten til den er helt romtemperert. Da kan du fjerne papiret, sette den på serveringsfat og enten servere som den er, eller ha på glasur.
Glasuren
Hvis du skal ha på glasur anbefaler jeg å løfte kaken tilbake i brødformen før du heller på glasur. Dette forhindrer at glasuren renner ned på sidene av kaken. La kaken beholde bakepapiret på. Bruk dette til å løfte kaken tilbake i formen. Bland sammen melis og vann til en kjempetykk masse. Den må være så tykk at den ikke rører på seg når du heller den på kaken. Hvis den renner ned mot sidene, er den for tynn. Det kan derfor lønne seg å holde tilbake litt av melisen mens du blander inn vannet så du kan tilsette litt mer hvis glasuren blir for tynn. Bruk en spiseskje til å tilsette litt og litt vann så har du bra kontroll.
Legg klatter med glasur på kaken og dypp en bred kniv i vann for å bre den utover. Dypp så ofte du må for at ikke glasuren skal feste seg på kniven, men husk at du ved å dyppe tilsetter vann til glasuren, så jo mer du dypper jo tynnere blir glasuren. Vær rask når du gjør dette, så renner glasuren ikke så mye. Sett den rett i kjøleskapet uten noe over seg. Den tåler å stå udekket til glasuren er stivnet. Når glasuren er stivnet kan du sette den på et kakefat ved å løfte i papiret.
Kaken smaker absolutt best romtemperert, så ta den ut av kjøleskapet minst en halvtime før noen skal spise den.
Oppbevaring
Hvis du skal ha kaken i flere dager i kjøleskap bør du sette den tilbake i brødformen hver gang du setter den i kjøleskapet. Kombinasjonen av brødformen og melisglasuren gjør at fukten ikke får til å forlate kaken og den holder seg saftig i minst 5 dager. Hvis du skal fryse kaken, så ikke ha på glasur. Den egner seg kjempegodt til nedfrysing, og du kan ha på glasuren når du tiner den. La da kaken være halvtint før du har på glasuren og følg ellers stegene i avsnittene herover.