Du ville ikke spist disse…

Men det gjorde jeg. I hvert fall de som det ikke var mugg på. Fordi matsvinn provoserer meg.

Det kastes for mye mat i Norge. Mesteparten av problemet med matsvinn ligger så klart i den kastingen som foregår i produsent- og distributørleddet. Det kastes tonnevis med grønnsaker som har feil fasong, som aldri kommer til butikkene en gang fordi vi forbrukere ikke vil kjøpe dem. Og det kastes tonnevis med mat fra butikker, kiosker, restauranter, bakeri etc. Fordi maten er gått ut på dato, eller fordi de steker opp så mye at selv dagens siste kunde skal ha masse å velge i. Dette er et problem staten må fikse, og jeg foreslår Frankrikets løsning; å gjøre det forbudt for bedrifter å kaste mat.

Sånn, da var vi ferdig med det problemet. Nå tar vi det andre problemet, som er mindre, men enda enklere å fikse. Nemlig for mye matsvinn i private hjem i Norge.

1. Vit hva du har

Første bud er jo selvsagt å ikke ha så mye i kjøpeskapet at du mister oversikten. Hvis kjøleskapet er så fullt at du ikke lett kan se alle produktene og huske dem etter at du har lukket døren, trenger du å kjøre en “spis-ut-av-kjøleskapet”-aksjon. Vi kan kalle det en SUAKA. En SUAKA går ut på at alle måltider skal inneholde et produkt fra kjøleskapet, og jo fler jo bedre. Det er lov å kjøpe inn noen støtteprodukter, men kun i begrenset omfang.

Når du kjører en SUAKA kan det være lurt å skrive opp hva du har i kjøleskapet og sjekke hva som må brukes først. De tomatene du ser på bildet er spiselige. Det er ikke mugg på alle. De som bare har ligget ved siden av mugne tomater, kan skylles og spises og smaker helt fint. Men de bør spises ASAP. Før flere av dem mugger.

For å vite hva du faktisk har, må du lære deg å vurdere varene. De fleste vurderer varene for strengt og kaster helt fine varer som kunne vært spist. Det er unødvendig, men hvis du er slik at du ikke klarer å lukte og smake for å se om produktet er dårlig, er det bare enda viktigere at du har god kontroll på hva du har i kjøleskapet og bruker opp ting raskt. Da må du lære deg å planlegge rundt det du har.

2. Planlegg rundt det du har

Årsaken til at private kaster mat omtales stort sett som at folk kjøper inn varer uten å ha en plan for dem. Men jeg er ikke helt enig. Jeg mener problemet ligger mer i at folk kjøper inn mat og ikke er i stand til å legge en plan for varene. De klarer ikke å se inn i kjøleskapet, vite hva som er der og legge en plan for hva de skal lage som bruker opp de varene som er nærmest å bli dårlig. Du må venne deg til å la ingrediensene du har bestemme hva du skal ha til frokost, middag og kveldsmat.

Hvis dere var litt fancy i helgen og spiste biff med bernaise, så kan det hende det står et 3/4 fullt beger med Fjordland Bernaise i kjøleskapet nå. Da blir det ovnsbakte rotgrønnsaker med bernaise på torsdag og pizza med bernaise på fredag. Er det igjen noe etter dette kan det blir en pastarett med bernaiseinspirert saus på mandag. Eller kylling, ris og bernaise. Men i løpet av førstkommende uke skal i hvert fall den sausen spises opp. Og er du ikke særlig kreativ, kan du også spise biff tre dager på rad. Poenget er; det skal brukes opp, og for å klare det må du kanskje tilpasse noen oppskrifter.

3. Vær villig til å tilpasse

En oppskrift er et forslag. Gjenta etter meg; en oppskrift er kun et forslag. Hvis du skal unngå matsvinn må du lære deg å tilpasse oppskrifter til det du har i kjøleskapet. Å lære seg hvilke grønnsaker som passer til hva og hva som kan erstatte hva, er ikke såååå vanskelig. Du må bare starte et sted. Det meste handler om tankesett og holdning.

Din holdning bør være at du godt kan ta sjansen på at en hverdagsrett blir litt mislykket. Alt trenger ikke smake fantastisk hver gang. Du kan ta noen sjanser. Du kan putte en halv boks med erter i pizzasausen og se hva som skjer. Vedder på at ingen merker det. Du får drøyd sausen, sparer mengden kjøtt du trenger og får brukt opp noe som ellers skulle kastes. Har du kresne folk i familien, kan bruke stavmikseren til å fjerne alle elementer med ertefasong og få ingrediensene til å skli sammen. Slik kan du også smyge ut andre varer som egentlig ikke passer.

4. Smyg det vekk

En av de vrangeste tingene å få brukt opp for mange, er sånne sauser og dressinger på glass og flaske som er kjøpt inn til en bestemt anledning. Norske kjøleskap flyter over av BBQ-saus, aioli, rømmedressing, hot-chillisaus etc. Pizzasaus, pastasaus og lasagnesaus kan sluke de fleste ingredienser uten at det merkes. Da gjelder det å ikke bruke så mye hver gang, men smyge produktet ut via å tilsette bare litt av det i mange retter.

Jeg brukte opp en hel flaske ravigottsaus som var kjøpt inn til å lage potetsalat på 17de mai, ved å smyge oppi en spiseskje ravigottsaus i så å si alle retter jeg lagde i et par måneder. So can you! En spiseskje BBQ kan puttes i alle tomatbaserte retter. Aioli kan puttes alle steder hvor sennep, hvitløk og eddik er ok. Og rømmedressing er jo bare et meieriprodukt, og kan brukes i stedet for melk.

Og hvis dette ble for mye…

…kan du jo bare la være å kjøpe inn så mye. Men jeg tror ikke du klarer det. Jeg tror du må lære deg å bruke opp det du har i kjøleskapet.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap