Proteinmuffins – fettfri og sukkerfri

Disse muffinsene kan like gjerne kalles rundstykker. De er fettfrie, sukkerfrie, stappfulle av proteiner så veldig mettende, og lett å gjøre glutenfri også, om du vil.

I denne oppskriften har jeg byttet ut egg med Self Omninutrition Egg White Premium med vaniljesmak, og i stedet for melk bruker jeg Optimum Nutrition Gold Standard 100 % Casein proteinpulver med cookies & cream-smak. Men det er ikke det eneste som gjør disse muffinsene spesielle. Grunnen til at de fungerer så godt som brødskive er nemlig at dette faktisk er en gjærdeigshybrid.

Ingredienser

  • 50 g fersk gjær
  • 5 dl lunket vann
  • 40 ml Gold Standard Casein
  • 60 ml Egg White Premium
  • 15 ml kanel
  • 10 ml kardemomme
  • 5 ml rent vaniljepulver (ikke vaniljesukker)
  • 180 ml havregryn
  • 60 ml havremel
  • 60 ml jyttemel
  • 4 dl hvetemel
  • 15 ml bakepulver

    (Erstatt hvetemelet med mer havremel og jyttemel om du vil ha dem glutenfrie. Og husk at havremelet da må være sertifisert glutenfritt.)

Å bruke to hevemidler er et lurt triks som jeg ofte benytter meg av. Hvis du vet hvordan de ulike hevemidlene fungerer kan du utnytte deres egenskaper og få dobbelt så luftig bakverk. I denne oppskriften tar gjæren seg av forhevingen, mens bakepulveret gir muffinsene en ekstra puff når de settes i ovnen. Til denne oppskriften bør du finne frem et 15 ml-mål og et 1 dl mål. Med disse to redskapene klarer du deg gjennom hele oppskriften.

Slik gjør du

1. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell over vannet. Rør ut gjæren hvis du gidder.
2. Tilsett hele resten av oppskriften i hvilken rekkefølge du vil. Rør godt.
3. Dette blir ikke en tradisjonell deig som kan eltes på benken. Det blir en seig klissete røre, så jeg anbefaler å bruke kjøkkenmaskin med eltekrok.
4. Når ingrediensene er blandet, setter du deigen lunt til heving i bakebollen i 1,5 timer.

5. Sett ovnen på vanlig over- og undervarme på 220 grader.
6. Finn frem 12 muffinsformer og helt et muffinsbrett, hvis du har. Hvis du ikke har muffinsbrett, bør du minst bruke doble muffinsformer eller muffinsformer av silikon.
7. Hent deigen fra hevestedet. NB! Ikke rør i den. Vi vil bevare alle de små luftboblene i deigen og rører du i den nå er de gone forever.
8. Bruk en sleiv eller slikkepott til å putte en klatt deig i hver form. Bruk en kniv dyppet i vann til å runde av toppen på dem, men ikke trykk på dem. Igjen, fordi vi vil bevare luftboblene. Men du må runde av toppen hvis du vil ha fin fasong. Ettersom oppskriften er fettfri, vil ikke toppen på muffinsene smelte og bli rund i ovnen.
9. Stek muffinsene midt i ovnen i 20 minutter.
10. Avkjøl dem på rist. Hvis du har brukt muffinsbrett så ta dem ut av brettet etter 10 minutter. Ellers blir de våte i bunnen og ekle.

Spis dem med en gang, eller frys dem når de er lunke. De smaker fantastisk som de er, men passer også med alt av syltetøy, smøreost, ost eller annet pålegg. At de er søtet med krydder, står ikke i veien for at de fungerer godt som brødskive med salt pålegg. Husk, de er sukkerfrie så de smaker ikke så søtt.


Share via
Copy link
Powered by Social Snap